Canarische Keuken

Eten
'Pescados friscos' - Tenerife
'Pescados friscos' - Attribution: Ilkka Harmanen

Hoewel Tenerife beschikt over een groot aantal internationale restaurants die alles van Chinese en Indiase gerechten tot Griekse en Britse gerechten serveren, zijn er ook vele prachtige Canarische restaurants die een heerlijke en authentieke Canarische keuken bieden.

Omdat Tenerife een eiland is omringd door water, nemen vis en zeevruchten een voorname positie in op Canarische menu's in restaurants langs de kust. Puerto de La Cruz, El Medano, Los Abrigos, Las Galletas en La Caleta zijn slechts een handvol van de dorpen en steden waar u prachtige vis en zeevruchten restaurants zult vinden.

Vieja (papegaaivis) is een populaire favoriet onder de lokale bevolking en wordt meestal gebakken en geserveerd in zijn geheel met wat partjes citroen. Cherne (wrakbaars) en Dorada (zeebrasem) zijn ook beschikbaar op vele menu's en worden vaak gefileerd en ofwel gebakken of gegrild. De keuze in schaal-en schelpdieren in Tenerife is net zo indrukwekkend en gevarieerd, met calamares a la Romana (gepaneerde en gefrituurde calamares) als een van de meest beschikbare gerechten. Camarones (garnalen) zijn ook populair en worden ongepeld geserveerd en hoog opgestapeld op een bord. Pulpo (octopus) is alleen voor de dapperen en wordt gefrituurd en geserveerd in zijn geheel - met tentakels en al.

grilled octopus with sweet peppers in a cafe on the Canary Islands ( frito)
'grilled octopus with sweet peppers in a cafe on the Canary Islands ( frito) ' - Yulia-Bogdanova / Shutterstock

Carnivoren zullen net zo blij met de top selectie van vlees over die het hele eiland beschikbaar is. Veel restaurants beschikken over de naam Brasero (grill) en zijn er trots op dat ze alleen het allerbeste gegrild en geroosterd vers vlees serveren. Deze soorten restaurants zijn vaak erg relaxed en soms hebben ze niet eens een menu - de ober komt dan gewoon aan uw tafel en u vertellen wat de chef-kok bereidt die dag. Enorme karbonades van varkensvlees, rundvlees, konijn, geit, kip en lamsvlees zijn gebruikelijk. De chef-kok kookt vaak in de eetzaal of soms in een open keuken, dus niet alleen krijg u geweldig eten, maar u kunt ook genieten van een kookshow.

Een van de meest populaire gerechten die reizigers te proberen tijdens hun tijd in Tenerife is Papas Arrugadas con Mojo (Canarische aardappelen met mojo saus). Deze aardappelen zijn te vinden in bijna elk Canarisch restaurant, en in de meeste internationale eetgelegenheden heeft ze ook op hun menu. Het zijn kleine hapklare aardappelen in de schil gekookt in zout water en gedroogd tot de buitenkant is verschrompeld en de binnenkant licht en luchtig is. Mojo komt in verschillende varianten: groen, milde rode en pittige rode. Het groene type wordt gemaakt met groene pepers en koriander terwijl de rode gemaakt wordt met rode pepers en met enkele of veel pepers, afhankelijk van de pittigheid van de mojo.

Traditional Tenerife food: papas arrugadas. Canarian wrinkly potatoes are usually served with a pepper sauce, called Mojo.
'Traditional Tenerife food: papas arrugadas. Canarian wrinkly potatoes are usually served with a pepper sauce, called Mojo.' - TalyaPhoto / Shutterstock

Tenerife is bekend om zijn hoge kwaliteit wijn die wordt geproduceerd op het eiland in de lokale wijngaarden. De beste plek om de wijnen te proeven is op de wijngaarden zelf, waarvan velen ook andere lokaal geproduceerde producten aanbieden, zoals honing en kaas. Als u niet naar een wijngaard kunt gaan, zult u blij zijn om te horen dat veel Canarische restaurants een uitgebreide wijnkaart bieden, vol met flessen uit de omgeving. Als u niet zeker weet welke te kiezen, vraag dan uw ober of een van de wijnen awards gewonnen heeft - verschillende hebben dat - en dan maak uw keuze.

Wine cellar in the famous Balcony house, located in Tenerife, Spain. Includes blank blackboard.
'Wine cellar in the famous Balcony house, located in Tenerife, Spain. Includes blank blackboard.' - Jose AS Reyes / Shutterstock